Ik laad accuraat – oude homepage

Ik laad accuraat

Laad jij al accuraat?

Check dé 10 tips voor
optimaal accugebruik

Elektrische fietsen en e-scooters zijn een sensatie om op te rijden. De e-bike betekent eigenlijk altijd wind mee als je (bergop) fietst en langere afstanden komen op een comfortabele manier binnen handbereik. Een e-scooter betekent dat je zonder geluid en uitlaatgassen over het asfalt zoeft, en dat is heerlijk. E-mobility betekent gemak en is goed voor mens en milieu. Geen wonder dat Nederlanders in toenemende mate e-bikes en e-scooters ontdekken.

Zó houd je de accu van je elektrische fiets
of scooter in topconditie

Omdat een e-bike of e-scooter een investering is waar je jarenlang plezier van wilt hebben en de accu het kostbaarste onderdeel van je fiets of scooter is, is het zaak om deze op de juiste manier te behandelen. De li-Ion accu is een heel nauwkeurige krachtbron, dus het is belangrijk om de juiste spelregels te hanteren voor het laden en bewaren van de accu. Op deze manier kun je zo lang mogelijk van je e-bike of e-scooter genieten.

10 tips om de accu van je elektrische fiets
of e-scooter goed te houden

01

Lees van tevoren de handleiding m.b.t. specifieke tips voor je accu.

Handleiding

Een belangrijke tip voor wie de accu van z’n elektrische fiets of elektrische scooter goed wil houden: lees de handleiding. In de handleiding van je voertuig staan specifieke tips voor de bijgeleverde accu. Er staat bijvoorbeeld in beschreven hoe en waar de batterij opgeladen kan en mag worden.

02

Gebruik alleen de geleverde/geadviseerde lader. Imitatie-opladers kunnen je accu beschadigen, ook al hebben deze soms dezelfde specificaties.

Zomaar een willekeurige oplader gebruiken om je accu op te laden, kan schade toebrengen aan je accu. Een meegeleverd lader- en accupakket zijn van fabriekswege op elkaar afgestemd, wat resulteert in een optimaal laadproces. Wil je toch een niet-originele oplader gebruiken, laat je dan voor de zekerheid adviseren door je BOVAG-fietsspecialist of door de fabrikant van de fiets of e-scooter.

03

Haal je accu van de lader als deze vol is (tenzij de fabrikant anders aangeeft). Dit verlengt de levensduur van je accu.

De accu van een elektrische fiets of scooter veroudert sneller als je deze na het opladen aan het lichtnet laat zitten. Bovendien verbruik je onnodig elektriciteit wanneer je de volle accu blijft laden.

04

Stel je accu en lader niet bloot aan vrieskou of volle zon, maar laad bij voorkeur op bij kamertemperatuur en bewaar je accu en lader ook op deze plek.

Door je accu bij kamertemperatuur en niet bij vrieskou of in de volle zon op te laden, voorkom je dat de accu sneller veroudert en aan capaciteit verliest. Bij laden in de volle zon kunnen de lader en accu hun warmte niet kwijt en kan ook de lader defecten gaan vertonen. Tot slot kan ook langdurige blootstelling aan vocht accuproblemen veroorzaken, dus het is aan te raden je accu niet te stallen en laden in een vochtige omgeving.

05

Gebruik je je accu weinig? Laad deze dan regelmatig bij (minstens eens in de drie maanden). Een lithium-ionaccu loopt langzaam leeg, waardoor de accu bij een te lage spanning kan beschadigen.

Veel gebruikers maken de accu op en leggen deze vervolgens leeg weg, om op een later moment weer te laden. Echter heeft een accu een minimumvoltage nodig, zodat de lader de accu “herkent”. Wanneer je een te diep ontladen accu probeert te laden, dan kan de lader deze mogelijk niet meer herkennen en dus ook niet meer laden. Bovendien kunnen cellen kapotgaan als ze te diep ontladen raken. Het is daarom raadzaam om de accu regelmatig bij te laden.

06

Is je accu gevallen, beschadigd of vervormd? Bewaar je accu dan niet binnenshuis en lever deze zo snel mogelijk in.

Stop de accu nooit bij het gewone afval, dit kan gevaarlijk zijn. Inleveren kan bij je BOVAG- of e-mobilityspecialist, een recyclingpunt van bijvoorbeeld Stibat, of het chemisch depot van je gemeente. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat de fiets het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel blijft.

07

Gebruik rookmelders in de ruimte waar je je accu oplaadt.

Mocht er onverhoopt iets fout gaan tijdens het laden van je accu, dan krijg je in elk geval op tijd een melding en kan eventuele schade worden beperkt.

08

Laat je accu altijd door een deskundige onderhouden.

Een li-Ion accu behoeft in principe geen onderhoud. Functioneert de accu van je elektrische fiets of scooter niet goed, vertoont deze rare symptomen of kun je hem niet meer laden? Open of repareer de accu dan nooit zelf, maar schakel je BOVAG-fietsspecialist in, zodat hij de accu kan beoordelen.

09

Leg je accu tijdens het opladen op een vrije, stabiele en onbrandbare plek.

Het is belangrijk dat je lader en accu stabiel kunnen liggen en hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de lader en accu daarom niet en leg deze bijvoorbeeld niet op een kussentje, stapel papier of een schuine ondergrond.

10

Laad je accu bij voorkeur overdag op.

Het is verstandig om altijd in de buurt te zijn wanneer je de accu oplaadt. Je kunt dan direct handelen, mocht er iets onverwachts gebeuren en er iets misgaan in het laadproces.