Hoe laad jij je e-bike of e-scooter op?​

Tips voor het veilig
opladen van je accu

Waar moet je op letten?

Je kunt zelf veel doen! Bekijk de 3 belangrijkste tips voor het goed opladen van je accu.

Tip 4

Gebruik je je accu weinig? Laad je accu minimaal iedere drie maanden op. Een accu loopt langzaam leeg, waardoor hij bij een te lage spanning kan beschadigen.

Als je de accu een tijdje niet gebruikt, loopt de energie weg. Dit noemen we ontladen. Wanneer je hem dan weer probeert op te laden, zit er zo weinig stroom in dat de oplader geen seintje meer van de accu krijgt om te starten. Ook kunnen de cellen in je accu, waarin de energie wordt opgeslagen, kapot gaan als ze te diep ontladen raken. Je wilt natuurlijk niet een nieuwe accu hoeven kopen omdat je fiets te lang heeft stil gestaan. Laad je accu daarom minimaal iedere drie maanden op. Als geheugensteuntje kan je dit bijvoorbeeld iedere eerste maandag van de maand doen.

Tip 5

Gebruik alleen de geleverde/geadviseerde lader. Imitatie-opladers kunnen je accu beschadigen, ook al hebben ze soms dezelfde specificaties.

Zomaar een willekeurige oplader gebruiken om je accu op te laden, kan schade toebrengen aan je accu. De meegeleverde lader is precies op jouw accu afgestemd. Die haalt het beste uit jouw accu. Imitatie-opladers kunnen je accu beschadigen, ook al hebben deze soms dezelfde specificaties. Toe aan een nieuwe accu? Laat je adviseren door je BOVAG-fietsspecialist of door de fabrikant van de fiets of scooter.

Tip 6

Haal je accu van de lader als deze 100% opgeladen is. Dit verlengt de levensduur van de accu.

De accu van een e-bike of e-scooter veroudert sneller als deze aan de stroom blijft liggen wanneer hij volledig opgeladen is. Dat wil je natuurlijk niet. Bovendien kost dat ook extra elektriciteit. Haal je accu dus van de lader als deze 100% opgeladen is (tenzij de fabrikant anders aangeeft).